Keď sa niektoré veci rýchlo vypredajú, hovoríme o nich, že sa vypredali ako teplé rožky. Tak je to momentálne v obchodoch aj s droždím. Tiež sa vypredáva rýchlosťou svetla, aby si spomínané teplé rožky ľudia upiekli z pohodlia domova. Kto skôr príde, ten droždie berie a ostatným neostáva nič iné, ako si každý druhý deň kupovať čerstvé pečivo alebo si droždie vyrobiť doma. Ako na to? Dozviete sa v článku.
Nie je droždie ako droždie
Internetom kolujú desiatky receptov, ako si vyrobiť pečivo z pohodlia domova bez droždia, či už s použitím kypriaceho prášku alebo sódy, ktoré po upečení chutí ako kameň posypaný kypriacim práškom a na chlieb sa ani nepodobá. Alebo recepty na domáce droždie zo zemiakov a piva.
Na toto droždie asi musíte mať naozaj šťastie a dobré kvasinkové pivo, pretože my sme skúšali už niekoľko jeho verzií a pečivo z neho okolo chleba prešlo len z veľmi veľkej diaľky. Poradíme vám, ako si vyrobiť kvalitné domáce droždie zo surovín, ktoré máte doma, bez toho, aby ste museli kupovať výberové pivo, z ktorého sa vám možno podarí po hodinách práce vytvoriť použiteľnú surovinu. Či minimálne týždeň kváskovať na výrobu základu do pečiva.

Droždie z jabĺk
Potrebujete:
1 stredné jablko
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček teplej vody
Aspoň 7 decový zaváraninový pohár
Postup:
Do skleneného pohára dáme stredne veľké jablko nakrájané na malé kúsky a zalejeme hrnčekom teplej vody. Uzavrieme pohár na 2 dni. Po dvoch dňoch kúsky jabĺk z pohára vyberieme a pridáme 1 hrnček múky. Zmes premiešame a necháme ešte ďalší deň odstáť. Potom môžeme používať na prípravu chleba, rožkov, langošov či iného kysnutého pečiva.
Takéto domáce droždie je bez chémie a vydrží vám na nekoľko použití. Na prípravu chleba použite asi 6 polievkových lyžíc droždia do vášho obľúbeného receptu. Želáme vám veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť.